Linköping vs. Bologna

Många av er undrar säkert hur det är att bo i Italien jämfört med att bo i Sverige. En liten duell kanske vore på sin plats för att avgöra vilket som är bäst.


1. Vattendrag


Stångån - Reno

Stångån. Den må vara smutsig och full av rostiga cyklar, men dess strand utgör ett fint promenadstråk. Reno är bara ful och tråkig, ligger inte ens i stan.


2. Idrottsarena

Cloetta Center - Rentato Dall'Ara

Renato Dall'Ara. Störst och stoltast historia. Dessutom betydligt mindre töntigt namn.


3. Föreläsningssalar

Hörsal A1 - Aula 34

A1. Hellre kallt och dragigt än kvavt och obekväma bänkar.


4. Torgfontän

Folke Filbyter - Neptunus

Neptunus vinner på ett större kändisskap, samt en större rumpa.


5. Nattliv

Ågatan - Via Zamboni

Via Zamboni är, till skillnad från Ågatan, inte den enda gatan där det är liv om nätterna. Dock finns det nästan inga nattklubbar alls i Bologna, mest barer, men det är en smaksak.


6. Kyrka

Domkyrkan - Basilica di San Petronio

Linköpings domkyrka är faktiskt finare och har högre torn. Däremot är den inte störst.


7. Verkstadsindustri

SAAB - Ducati

Ducati, eftersom folk köper deras produkter.


8. Historiska distrikt

Gamla Linköping - Centro Storico

Centro Storico utgör i stort sett hela innerstaden i Bologna. Gamla Linköping är konstruerat och inte ens speciellt gammalt i jämförelse.


9. Dialekt

Östgötska - Bulgnais

Östgötska. Ni ser ju bara hur de stavar det som på vanlig italienska heter "bolognese". Bulgnais är snarare ett språk än en dialekt, det finns t.o.m. italiensk-bolognesiska lexikon. Numera pratar man som tur är italienska i Bologna.


10. Lokal maträtt

Raggmunk - Lasagne

Lasagne. Al ragù bolognese, så klart. De har även spaghetti bolognese (samma sås, ju) och sina egna tortellini. Sen får jag inte göra raggmunk hemma för Amanda...


11. Pizza

Kebabpizza - Pizza prosciutto.

Behöver jag motivera? Italiensk pizza vinner överlägset.


12. Kemist

Jöns Jacob Berzelius - Luigi Galvani

Berzelius - den svenska kemins fader. Medan Berzelius upptäckte viktiga grundämnen skickade Galvani ström genom grodlår.


13. Kändisar

Lars Winnerbäck, Anders Johansson, Tomas Johansson, Magnus Johansson - Romano Prodi

Linköping vinner på knock-out. Romano Prodi bor dock kvar i sin hemstad, till skillnad från större delen av motståndarlaget.


14. Förort

Berg - Casalecchio

Berg, utan det minsta spår av tvekan. Bättre och vackrare på alla sätt och vis.



Summering

Linköping: 7
Bologna: 7


Hoppsan, oavgjort alltså. Det var ju inte riktigt meningen. Hur gör vi nu? Så här kan vi ju inte ha det. Någon som har en bra utslagsfråga?



Kommentarer
Postat av: mannndy

Tjejer



Amanda- ?



Måste ju Linköping vinna med hästlängder, gillade din lista =)



Puss <3

2009-10-18 @ 19:13:44
URL: http://mannndy.blogg.se/
Postat av: Andreas Kataja

Angående punkt nr 7. Lite klen motivering i Ducati`s favör. Att folk köper deras produkter måste bara bero på ren okunskap, visst riktigt fin design men tillförlitligheten på deras hojar är inte direkt vida känd.

I en jämförelse ur detta perspektiv framstår ju SAAB med både bilar och flygmaskiner som rena evighetsmaskiner! I övrigt har SAAB´s ingenjörer i alla tider varit banbrytande med nya tekniska lösningar så som turbo i vanlig personbil och Deltavinge på jaktplanen.

När det gäller flygmaskinerna så är de byggda för att kunna underhållas av värnpliktig personal, finns nog ingen annan flygplanstillverkare i världen som har löst det med så god tillförlitlighet och driftsäkerhet. Jag vet inte hur svenska flygvapnet underhöll de flygplan man köpte in från italienska Fiat under andra världskrigets slut, men helt klart är att det krävdes mycket goda mekaniska kunnskaper för att ens kunna hålla dessa maskiner i flygdugligt skick, förmodligen det sämsta vapenköp som gjorts.

Svenskt stål biter!

Därmed avgjort?!

2009-10-19 @ 11:15:37
Postat av: Marcus

Amanda: det hade ju varit orättvist att ta med det. Hade Bologna vunnit de andra 14 kategorierna så hade det ändå blivit 1000-14 till Linköping ;)



Andreas: Jag tycker ju egentligen att SAAB är bättre, det var mest en pik till den tröga försäljningen av JAS, samt att den olönsamma biltillverkningen höll på att dö ut. Men bilarna byggs inte i Linköping och Fiat hör hemma i Torino, så de bitarna är inte relevanta i sammanhanget. Om man bara jämför kvalitén hos SAAB:s flygplan och Ducatis hojar så vinner säkert SAAB, det har du rätt i. Det är antagligen betydligt fler som kraschat med en Ducati än med ett Gripenplan.



Två bra argument för Linköping här, men det är fortfarande öppet för fler förslag!

2009-10-19 @ 22:04:32
URL: http://maccherone.blogg.se/
Postat av: Tina

Om du nu vill jämföra boendet mellan Italien och Linköping så vinner väl ändå boendet i Linköping? Jag menar att det är väl ändå bättre boendestandard i gamla svedala!

2009-10-20 @ 11:42:51
Postat av: Marcus

Helt riktigt, i Sverige får man högre standard och större boyta för pengarna. Grundskolan är något de klagar mycket på här också, inte minst när de ska förklara varför de är så dåliga på engelska.

2009-10-20 @ 15:26:56
URL: http://maccherone.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0