Spindelmannen är död

45 års väntan tog slut för Internazionale Milano i går kväll när de återigen, precis som på den gamla goda tiden, tråkade sig till en seger i Champios League-finalen. Mourinho har verkligen bevisat att man kan bromsa sig ur en uppförsbacke. Frågan är vad fansen i Madrid kommer att tycka om det när han tar över Real, de är kända för att ogilla tränare som når framgång genom en stark defensiv snarare än ett brett och bländande anfallsspel. Ännu mer rädd är fansen ska nog Christiano Ronaldo vara, för om Mou fortsätter med sitt spelsystem från Inter lär han tilldelas ett stort defensivt ansvar. Stackarn.

För exakt 18 år sedan inträffade något hemskt i Italien. Nej, Tomas Brolin var inte inblandad, han var ju faktiskt riktigt bra på den tiden. I en tunnel på motorvägen utanför Capaci, Sicilien, detonerade en bomb. Tre poliser i en Fiat Cromo sprängdes i luften och de två efterföljande bilarna, av samma modell, kraschade. I bil nummer två satt målet för attentatet: den omutlige domaren och maffiamotståndaren Giovanni Falcone, samt hans fru. Poliserna i den tredje bilen kunde räddas till livet, men ingen i de två första bilarna överlevde. De som låg bakom dådet var förstås Cosa Nostra, Siciliens största nätverk av organiserad brottslighet (även benämnt maffia eller mafia), och bossen Totò Riina, känd som La Bestia (Odjuret) eller Totò u Cùrtu (Totò den korte). Senare samma år utsattes även Falcones gode vän och kollega Paolo Borsellini för en bilbomb, då hans Fiat finfördelades med hjälp av 100 kg trotyl. Riina greps året därpå och kommer förmodligen att sitta inspärrad tills han dör (han är 80 år). Italien minns sina hjältar.


Falcones och Borsellinos minnesplakett utanför Palazzo di Giustiza, Bologna.

Ett lustigt sammanträffande är att detta år, 1992, gav synthbandet 883 ut singeln Hanno ucciso l'Uomo Ragno (De har mördat Spindelmannen). Sångaren själv uppger att texten handlar om att vuxenvärlden tagit död på ungdomsvärlden, men jag kan inte låta bli att se paralleller till massakern i Capaci.

"På gatorna råder nu panik, ingen lämnar huset, ingen vill råka illa ut
På TV uppmanar man till lugn, vem ska vi tro på nu?"

Ännu mer sammanträffande att jag stötte på den här låten i förrgår och tog kort på minnesplaketten i dag, innan jag sett inslaget om årsdagen på TV.

A presto

Marco Maccherone


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0