Nice

Ja, staden alltså. Det är där jag är just nu. Min syster var den enda som tordes svara och vann överlägset med 6 poäng. Jag skickar en baguette på posten.

Ni andra kanske är glada att slippa leka och vill se lite bilder från Rivieran? I så fall verkar det inte bättre än att ni får hålla er ett par dagar, uppkopplingen är nämligen lite långsam här idag. Det är ett bra vandrarhem annars, Villa Saint-Exupéry, de har hamnat på topp 10 på världsrankingen de senaste fem åren. Det finns datorer att låna, men jag var dum nog att släpa med min egen så jag ser till att den kommer till användning också. Frukosten är inte hotellfrukost de luxe, men helt godkänt för ett vandrarhem: fyra sorters bröd och tio sorters flingor, mjölk, juice, te, kaffe, smör, marmelad och honung. En sak som är bra med Saint-Exupéry är att det ligger högst upp på en kulle i slutet av en lång, lång backe, med enastående utsikt över Nice. En sak som är mindre bra är att det ligger högst upp på en kulle i slutet av en lång, lång backe, så att det tar en halvtimme att gå till eller från stan. Det finns å andra sidan buss och spårvagn och föreståndarna för vandrarhemmet kör minibussar i skytteltrafik till hållplatsen. I det gemensamma utrymmet finns det TV-spel, men det har man inte tid med när man är på upptäcksfärd. Spelade Marco Polo Nintendo med Kublai khan? Nej. Hade Sven Hedin med sig ett PSP på sin resa till Asien? Knappast. Satt Columbus fastklistrad vid sitt X-box under sökandet efter Indien? Tja, det skulle ju åtminstone förklara varför han hamnade så fel.

Igår eftermiddag lastade jag av lite packning på rummet och gick och upptäckte Nice. Det hade gått bättre att berätta om det med hjälp av bilder, men jag kan avslöja att det mycket riktigt är en trevlig stad. Garibaldistatyn visade jag ju igår, annat sevärt är Vieux Nice (gamla stan), Place Massena (där de nu har julmarknad med ryskt tema och ett pariserhjul), utsikten från den gamla fästningen och den steniga medelhavsstranden. Jag har provat de lokala specialiteterna socca (nån sorts tunn, ugnsgrillad pannkaka) och pissaladiére (inte pizzasallad, utan pizza med lök, ost och oliver), men inte bouillabaisse eller salad niçoise.

Idag var det Monaco på schemat. Det är lätt att tro att svenska skidåkare och tennisspelare flyttar dit bara för att slippa betala flera miljoner i skatt, men jag har kommit fram till en anna teori: de flyttar dit för att träna. Inte slalomteknik och smashar alltså, utan kondition och benstyrka. Det är nämligen enormt mycket backar och trappor i Monaco, vilket inte är konstigt med tanke på att det ligger på en bergssluttning. Om det inte vore för att de hade så mycket rulltrappor och hissar också så skulle monegaskerna bli elitidrottare hela bunten. Det var väldigt fint i Monaco för övrigt. Casinot var stängt när jag var där (och jag var för taffligt klädd för att bli insläppt), men jag har sett det, samt hamnen med alla dess slagskepp till båtar (bilder kommer så småningom, svärfar) och vaktavlösningen vid Grimaldis fort. I souvenirbutikerna hittade man mest produkter med anknytning till Monte Carlo F1 Grand Prix, och främst då med en viss stegrande, italiensk häst på. Jag observerade en bil av det fabrikatet också, men den var så snabb att jag inte hann ta kort på den.

I morgon åker jag hemåt, men stannar några timmar i Genua, i väntan på tåget. Ingvar Oldsberg (och numera Kristian Luuk) brukar ju alltid förklara sina vitsiga ledtrådar, så jag får väl göra det också. Dock inte här, jag gör det i en kommentar till respektive inlägg. Det tar sån plats här annars.

A presto

Marco Maccherone

Kommentarer
Postat av: Knasbubblan

hehe knasplutt...att du inte var där en dag när det var öppet och känade in en massa pengar åt oss :(

2009-12-07 @ 22:48:09
Postat av: Marcus

Jag var där för tidigt, de öppnade kl 14. Men jag hade bara förlorat, det är ju du som har tur i spel ;)

Puss 2<3

2009-12-07 @ 22:56:27
URL: http://maccherone.blogg.se/
Postat av: Knasbubblan

Och du i kärlek ;) Hehe nej skojja, vi har båda tur i kärlek <3

2009-12-08 @ 12:55:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0