Lite fotboll igen

Ny match, ny målvakt, nya tröjor, ny förlust. 2-4 i en match som vi kunde ha gjort något bättre av om vi hade spelat som ett lag. Ett tydligt problem är passningsspelet, som inte alls fungerar. Min analys är att vi tränar för lite och för långsamt på passningar på träningarna. Jag gjorde väl en godkänd insats idag med. Fötterna och knäna höll, men jag nickade ihop med en kille och fick mig en liten bula i pannan. Jag stod dock upp efteråt, till skillnad från den andre, så på något vis vann jag i alla fall den kampen (fast han fick ju frispark).

I varje match jag har spelat hittills har vi haft olika målvakter och olika matchställ. Idag var det en mittback som fick ta på sig handskarna. Dagens tröjfärg var mörkblå-röd, ackompanjerat av ännu mörkblåare byxor och röda strumpor.

Desto bättre går det för tjejerna i LFC. 4-0 mot Umeå idag läste jag, och det första SM-guldet är så gott som hemma. Stort!

A presto

Marco Maccherone

Från ordlistan

1 scampo m räddning, undflykt; non c'è più ~ det finns ingen utväg [mer]
2 scampo m havskräfta; scampi fritti friterade [havs]kräftstjärtar


Obs! Ej att förväxla med schampo!

Dagens lista

Med anledning av Halloween, som inte ska förväxlas med Ognissanti (Allhelgona), har dagens lista skräcktema. Lite tips för dig som vill hitta på nåt annorlunda för att förtjäna ditt godis.

Topp 3: Sätt att skrämma folk

3.
Hosta och nys
Det kanske är lite uttjatat, men nog finns det folk som fortfarande är rädda för svininfluensan.

2. Knacka dörr och dela ut Vakttornet

Vem är inte rädd för Jehovas Vitten? Bara de som själva är med.


1. Lägg det avhuggna huvudet av en avelshingst i någons säng
Skrämmas är något som italienarna är bra på. Det funkade i alla fall i Gudfadern.


Registreringen ja...

I förrgår gick det upp för mig att jag kanske borde ha gått och registrerat mig när jag kom till Bologna. Det kan vara till fördel om man vill kunna anmäla sig till tentorna till exempel. Igår eftermiddag var kontoret stängt, men idag har jag varit där och fått papper på att jag är registrerad vid UniBo sedan 21/09/2009 (som tur var hade jag ett påskrivet intyg från min koordinator, professor Zucchelli, på att jag var i Bologna redan i september). Bättre sent än aldrig.

Eventuellt hade jag tänkt åka till Florens idag och gå på det där vetenskapsmuséet, men det fick jag skjuta ytterligare på framtiden eftersom vi hade gruppmöte i morse i majonnäskursen (plus att jag var på registreringskontoret). Vi ska göra någon sorts felanalys på deras snuspackningsmaskin (lustigt att det blev just den). Det kanske kan tyckas lite moraliskt tveksamt att hjälpa dem att förbättra en sån maskin, men det finns väl en och annan som kan ha glädje av det. Jag tror inte att de gör den slutgiltiga inslagningen med etikett på dosan, för det står "skruff" på dokumenten vi har fått. Vi kom inte så långt idag, vi behöver veta lite mer om vad exakt de vill att vi ska göra.

Det var inget kriterium när jag valde vilket land jag skulle studera i, men nu när jag väl är här kan jag glädjas åt att de har Fantomen här (Phantom - L'uomo mascherato). Jag köpte en ny tidning idag. Herman Hedning finns tyvärr inte med, det är bara Fantomen i hela tidningen. Ett bra tidsfördriv och ett kul sätt att lära sig italienska. Serierna köper de in från svenska Fantomen, så det är några jag känner igen. De har dock lite problem med stavningen där också, tecknaren Hans Lindahl fick heta Linpahl på ett ställe och Liphahl på ett annat. Däremot har de lyckats stava helt rätt till Claes Reimerthi överallt. Selektiv dyslexi kanske. Andra serier man känner igen här är ju Kalle Anka (Paperino) och Musse Pigg (Topolino), annars är det mest Dylan Dog och cowboyen Tex som gäller. En bild på Topolino ser ni här nedan.

Fiat 500

Nu är det faktiskt bara två veckor kvar tills jag kommer hem till Runtuna och får träffa familjen för första gången på två månader. Minst lika viktigt är att Amanda också kommer dit. 2<3

A presto

Marco Maccherone

Fussball

Det blev en liten lucka i bloggföljden igår, så jag börjar med att täppa igen den. Jag var på fotboll igår kväll, Bologna-Siena. Jag gick med en kurskompis från Österrike som är i samma majonnäsgrupp som jag och hans tio vänner från Tyskland, Portugal och Frankrike. Det var mest tyskar, så jag fick plocka fram min gamla tyskavokabulär igen. Samtidigt var det ofta italienska som gällde, eller engelska om man inte kunde förklara på italienska, plus att en av tyskarna överraskade mig med att prata felfri svenska med mig. Senare under kvällen, när vi satt på en bar och tyskarna hade fått i sig ett par öl, fick jag dessutom höra prov på Kölndialekt och tysk skolfranska. Mycket intressant. Matchen slutade 2-1 till Bologna (trots att Siena fick tre gånger så många frisparkar och trots att Bologna spelade som mitt amatörlag i första halvlek) som därmed klättrade ett litet steg i tabellen, från tredje sist till fjärde sist. Svensken Albin Ekdal i Siena var måttligt imponerande och blev utbytt i den andra halvleken vid ställningen 2-0. Siena ligger för övrigt sist.

Idag har jag bara haft två timmars lektion i kompositmaterial, precis som vanligt på torsdagar. Den lektionen kommer dock antagligen att försvinna i fortsättningen. Det har varit tal om att flytta på den för att den krockar med en annan kurs som många läser, men efter stora svårigheter att hitta en lämplig tid verkar det som att vi i stället förlänger måndagslektionen lite grann. Jag hoppas att det blir så, det är åtminstone bättre än att flytta lektionen till fredag eftermiddag och sabba min långhelg. I morgon kan jag förmodligen inte åka bort någonstans. På förmiddagen ska vi jobba med ett projekt i majonnäskursen, plus att jag måste göra en utförlig skiss på tubvikningsmaskinen i samma kurs till på måndag. Hittills har det varit otroligt slappt när man väl kommit hem från de mördande långa föreläsningarna, inga räkneuppgifter eller nånting. Nu gäller det att komma in i pluggdisciplinen igen.

29:e oktober idag och 20 grader mitt på dagen i Bologna. Jag har gått med kortbyxor och kortärmat, medan italienarna tycks klä sig mer efter datum än efter väderlek.

A presto

Marco Maccherone

Dagens lista

Idag har det inte hänt något spännande alls egentligen. Skola som vanligt, vi avslutade våra presentationer om majonnäsproduktionen som påbörjades igår (fyra grupper på sex timmar, det var väldigt mycket diskussioner). Träning på den vanliga fotbollsplanen, fortfarande blöt efter fredagens lätta regnväder. Med tanke på hur hårda planerna är här är det inte konstigt att vattnet rinner undan långsamt, jag kan tänka mig att det hade varit risk för vattenplaning om vi hade spelat i lördags.

Jaha, inte så mycket annars alltså... dags för en lista kanske. Amanda hade namnsdag i förrgår, så en namnlista passar väl bra. Grattis i efterskott älskling, jag lovar att komma ihåg det nästa gång! 2<3

Topp 3:
Lustiga dubbelnamn

3. Krösa-Maja
Det låter ju inte klokt. Passar bara på en gammal skvallerkärring.

2. Linus-Ida
Kille eller tjej? Äh, vi tog ett namn av varje för säkerhets skull.

1. Åsa-Nisse
Samma som tvåan, fast ännu konstigare. Vem skulle ta en person på allvar om han/hon hette Åsa-Nisse?


Grattis i efterskott till min lillebror också (som inte heter Amanda, men som också hade namnsdag i söndags).

Trött...

Smockfullt schema idag, två lektioner och ett studiebesök. Composite Materials i morse, det mest intressanta där är väl just nu att det diskuteras om vi ska flytta torsdagslektionerna till fredag för att anpassa efter en annan kurs. Det vore synd tycker jag, för då blir det kortare helg, men om det passar bäst för dem som har körigare schema så blir det nog så ändå. Vill jag åka någonstans över helgen så är det inte hela världen heller att missa en tvåtimmarslektion om nylon.

Studiebesöket var en del i den så kallade majonnäskursen. Det var dock inte på en majonnäsfabrik och vi var bara sju personer plus professorn som var där. Företaget vi besökte bygger förpackningsmaskiner åt andra företag. Vi fick bl.a. se när de testade en tvålförpackningsmaskin och en annan som packade tuggtobak med äppelsmak. Snuspackningsmaskiner gjorde de också. Det tyckte jag var lite kul, för det var ingen annan i gruppen som hade sett snus [znooz] förut. Det var förbjudet att fotografera där, men ni vet ju hur påssnus ser ut.

Efter den sista lektionen (också majonnäs) var jag rätt trött och hungrig. Jag hade inget lättlagat hemma, så jag köpte hämtpizza. Tyvärr lyckades jag hitta en pizzeria som inte hade vedeldad ugn och som inte ägdes av italienare. De lyckades få en pizza med typiska italienska ingredienser att smaka som en vanlig svensk pizza. Det var inte äckligt, men den sämsta pizzan hittills i Bologna. Sen läste jag på älsklingens blogg att hon har ätit spaghetti med köttfärssås och en smaskig efterrätt med daim. Då blev jag lite avundsjuk.

A presto

Marco Maccherone

Slut på tävlingen!

Nu har snart hela söndagen gått utan att någon mer har skickat in sitt svar på fredagens quiz, ändå har ni haft en hel timme extra på er att göra det. Det känns som att det är dags att publicera facit. Med de rätta och de felaktiga svaren markerade blir texten så här:



Som jag sa igår begav jag mig alltså till (Florens/San Marino/Maranello/Flen) idag. Nattens sömnsvårigheter till trots tog jag mig upp kl. 8:40, åt en snabb frukost och hastade iväg till tågstationen, med viss hjälp av en (strejkbrytande?) buss. Jag hann med lite marginal köpa biljett i automaten och kliva på tåget till (Rimini/Prato/Modena/Gnesta). Jag vilade lite under resan, men läste även några sidor i (Fantomen/Corriere della Sera/min Montalbano-bok/Musse Pigg). Väl framme köpte jag en ny biljett och fortsatte med (buss/färja/ett annat tåg/cykel) mot min slutdestination. Det var kanske inte den bästa dagen att åka till (Florens/San Marino/Maranello/Flen), för det var väldigt (varmt/snöigt/dimmigt/smutsigt), men å andra sidan var det inte så mycket (turister/mygg/tjuvar/hundbajs). Ett givet tidsfördriv var förstås (Vetenskapshistoriska muséet/Ferrarimuséet/Tortyrmuséet/Majonnäsmuséet) och dess stora samling av gamla (bilar/tortyrredskap/vetenskapliga instrument/räkmackor), inte minst sådana med anknytning till (Spanska inkvisitionen/Galileo Galilei/F1-serien/Café Sundsvall).

Staden var ganska (liten/fin/stor/tråkig) med många små butiker. De flesta sålde (klockor/kepsar/skor/fiskleverolja) eller (ost/paraplyer/vapen/knark), men där fanns även (en verkstad/en bordell/ett systembolag/en katt). Jag köpte dock inte så mycket mer än en chokladkaka, men den var inte så fantastiskt god - inte alls som (Marabou/Fazer/Lindt/Eldorado). Eftersom jag var trött åkte jag hem redan (framåt eftermiddagen/kl. 17/efter en kvart/igår). (Bussen/Färjan/Tåget/Cykeln) kom dock fram lite sent p.g.a. (höga vågor/tågrån/trafikstockning/punktering), så jag fick ta ett senare tåg än jag tänkt mig. Hem kom jag i alla fall, som ni förstår. Trött, men inte helt missnöjd med dagen. Jag fick ju trots allt se (San Marino/Maranello/Florens/Flen) för (första/andra/elfte/sista) gången.

Den som först listar ut rätt alternativ på hela händelseförloppet vinner (en ny Volvo V70/kedjelösa cyklar/kaffe för ett helt år/ett vykort).

A presto

(Marcus/Marco Maccherone/Mr Walker/Bo Ko)



Verkligen synd att ingen prickade in alla rätta svar i tid (nu är det naturligtvis för sent). Vad ska jag göra med allt kaffe, jag som inte ens dricker kaffe? Jag kanske kan vara lite diplomatisk och bjuda de tre tävlande på varsin kopp när de kommer ner hit.

Ganska svår tävling var det uppenbarligen, kanske inte helt lätt att ana att de säljer så mycket soft air guns och pilbågar i San Marino, eller att de har ett systembolag (när alla andra butiker skyltar med tax free), men ingen katt. Lite bilder kan jag ju visa också, nu när tävlingen är (o)avgjord. Det blev tyvärr inte så många bilder och inga vidare bra heller, det var som sagt väldigt dimmigt och regnade snett, plus att det blåste en aning för kraftigt för att paraplyet skulle hålla formen. På tortymuseumet fick man inte fotografera, däremot tog jag ett par kort på Museo di Stato: en målning av självaste San Marino samt skärvorna av krukan som hans mor använde när hon klippte honom.

San Marino med hela staden i sina händer. Mamma Marinos frisörpotta. Systembolaget. Till och med en liten svensk flagga över dörren.



Nog om det. Idag hade jag eventuellt göra en kortare resa inom Emilia-Romagna, kanske till Imola eller Modena, men eftersom mina rumskamrater åkte iväg någonstans i morse passade jag på att få lite egen tid här hemma. För första gången sen jag flyttade hit har jag använt gasugnen. Den var inte så svår och farlig som man kunde tro och den fick upp värmen rätt fort. Jag gjorde paj med grönsaker och fyra sorters ost. De har så många olika att välja på så det var lika bra att ta lite av varje, för säkerhets skull.

Några muséer blev det också - det finns en del att beta av i Bologna. Idag var jag på Europeiska studentmuséet, Geologiska muséet och Palazzo Poggi, där de hade utställningar om vetenskap, anatomi, fossil, fortifikationsarkitektur och historiska krigsfartyg. Bland annat. Det som drog mig till Geologiska muséet var inte så mycket deras 8000 stenar som det faktum att de hade en dinosaurieutställning, toppat med ett helt skelett av en Diplodocus. Lite mer oanat var att det även fanns ett exempel på förhistorisk porr.

Overallernas föregångare? Maskin för att skapa statisk elektricitet (1700-talet). Dinosaurieporr.

Diplodocus.


A presto

Marco Maccherone

Dagens lista

Dags att ställa om klockorna i natt! Klockan tre i natt blir klockan två igen, men om man inte orkar vara vaken då kan man ju ställa om klockan i förväg. Mitt eget armbandsur har jag haft i snart tre år. Inte speciellt lång tid, men jag har ändå börjat snegla på nya. Nog håller den ett tag till, men det är lite störande att tidtagarvisaren står på 17 sekunder i nolläget, att månadsvisaren alltid går till 31 och att låset är glappt (vilka I-landsproblem!). Sen finns det ju väldigt många snygga (och dyra) klockor att välja på också. Här följer ett urval.

Topp 3: Armbandsur

3. Frederique
Elegant och förmodligen otroligt dyr.



2. Casio Eco-Drive
Klart man vill vara miljövänlig och ha en klocka utan batteri. Snygg är den också.



1. Seiko
Så där ska ett armbandsur se ut! Prislappen ser ju inte så farlig ut heller, om man inte tänker på att bilden är tagen här i Bologna...




Modellnamn har jag ännu inte brytt mig om att ta reda på, ni ser ju ändå på bilderna vilka modeller som avses.

Tack till Amanda för uppslaget till dagens lista.

En helt vanlig lördag

Matchen idag blev som sagt flyttad till ännu okänd tid och plats på grund av det våta vädret i Bologna igår. Följaktligen har jag inte gjort så mycket, bara gått lite på stan. Marknaden, som passade på att stänga när Amanda hälsade på, var öppen idag. Jag misstänker att de har övergått till att endast ha helgöppet. En översiktsbild på marknaden nedan, samt en bild på två munkar (eller jediriddare?/CQ?) som väntar på bussen.



Mitt tal till turkarna tycks inte ha varit helt förgäves. Igår var det någon som gjorde ren hyllan i badrummet, och när jag vaknade till vid halv fem i natt var det tyst i lägenheten (de var nämligen ute). De har ändå en hel del kvar att lära sig i ämnet hemkunskap. Disk torkar inte om man lägger den i en hög, på samma sätt som ett påslakan inte torkar om man lägger det i en hög. Om man torkar ett påslakan på detta ineffektiva sätt kan det vara bra att ha ett extra, så att man inte behöver sova utan lakan och smutsa ner täcket och sängen. Det här låter säkert (förhoppningsvis) som självklarheter för de flesta av er, men för mina rumskamrater är det ouppnådd kunskap.

Blandade gissningar på tävlingen, men hittills ingen som har alla rätt. Jag väntar till i morgon med att ge facit, så kan ni som inte har hunnit också gissa. Tänk bara på vad ni kan vinna!

Angående stadskampen mellan Linköping och Bologna kan jag meddela att Linköping vann i tie-break med 1009-6, tack vare vinst i två nya kategorier samt en poäng som gick över.

A presto

Marco Maccherone

Resequiz

Som jag sa igår begav jag mig alltså till (Florens/San Marino/Maranello/Flen) idag. Nattens sömnsvårigheter till trots tog jag mig upp kl. 8:40, åt en snabb frukost och hastade iväg till tågstationen, med viss hjälp av en (strejkbrytande?) buss. Jag hann med lite marginal köpa biljett i automaten och kliva på tåget till (Rimini/Prato/Modena/Gnesta). Jag vilade lite under resan, men läste även några sidor i (Fantomen/Corriere della Sera/min Montalbano-bok/Musse Pigg). Väl framme köpte jag en ny biljett och fortsatte med (buss/färja/ett annat tåg/cykel) mot min slutdestination. Det var kanske inte den bästa dagen att åka till (Florens/San Marino/Maranello/Flen), för det var väldigt (varmt/snöigt/dimmigt/smutsigt), men å andra sidan var det inte så mycket (turister/mygg/tjuvar/hundbajs). Ett givet tidsfördriv var förstås (Vetenskapshistoriska muséet/Ferrarimuséet/Tortyrmuséet/Majonnäsmuséet) och dess stora samling av gamla (bilar/tortyrredskap/vetenskapliga instrument/räkmackor), inte minst sådana med anknytning till (Spanska inkvisitionen/Galileo Galilei/F1-serien/Café Sundsvall).

Staden var ganska (liten/fin/stor/tråkig) med många små butiker. De flesta sålde (klockor/kepsar/skor/fiskleverolja) eller (ost/paraplyer/vapen/knark), men där fanns även (en verkstad/en bordell/ett systembolag/en katt). Jag köpte dock inte så mycket mer än en chokladkaka, men den var inte så fantastiskt god - inte alls som (Marabou/Fazer/Lindt/Eldorado). Eftersom jag var trött åkte jag hem redan (framåt eftermiddagen/kl. 17/efter en kvart/igår). (Bussen/Färjan/Tåget/Cykeln) kom dock fram lite sent p.g.a. (höga vågor/tågrån/trafikstockning/punktering), så jag fick ta ett senare tåg än jag tänkt mig. Hem kom jag i alla fall, som ni förstår. Trött, men inte helt missnöjd med dagen. Jag fick ju trots allt se (San Marino/Maranello/Florens/Flen) för (första/andra/elfte/sista) gången.

Den som först listar ut rätt alternativ på hela händelseförloppet vinner (en ny Volvo V70/kedjelösa cyklar/kaffe för ett helt år/ett vykort).

A presto

(Marcus/Marco Maccherone/Mr Walker/Bo Ko)


Om kvällens och nattens händelser

Eftersom jag inte tycker om att vara bitter jämt börjar jag med den goda nyheten. Vi tränade faktiskt på Renato Dall'Ara igår, det hundraåriga BFC:s arena där storheter som Giacomo Bulgarelli, Gianluca Pagliuca och Klas Ingesson spelat. Fast inte på planen, utan i korridoren som löper runt arenan under läktarna. En tråkig överraskning för mig som inte hade några löparskor med mig. Jag hade varit helt inställd på att spela fotboll och var extremt osugen på att springa åtta kilometer på sten i sneakers, men jag bet ihop och gjorde det ändå. Det är tydligen detta som står på schemat varje gång det regnar i fortsättningen. Matchen i morgon är inställd på grund av förväntat regn. I stället kommer vi att springa stafett runt Renato Dall'Ara mot det andra laget. Alternativt åka längdskidor på nylonunderlag - det gjorde i alla fall skidklubben utanför träningsplanen på andra sidan vägen.

Den lite tråkigare händelsen inträffade i natt, eller snarare tidigt i morse. Klockan kvart i fem vaknade jag till tonerna av Jason Mraz på omotiverat hög volym. Mina rumskamraters röster hördes också tydligt, tillsammans med några gäster. Eländet fortsatte 15-20 minuter med bl.a. Bamboleo på spellistan, innan gästerna begav sig hemåt och turkarna pratade lite tystare. Jag försökte hela tiden somna om och hade ingen som helst lust att gå upp i bara kalsongerna och säga till dem att vara tysta. Dels för att jag var trött, dels för att jag inte trodde att jag hade humör att säga det på ett bra sätt och dels för att jag någonstans trodde att de borde förstå att folk i huset ville sova. Nu vet jag precis hur Gromit kände sig när pingvinen ockuperade hans rum och hade radion på högsta volym hela natten medan han själv befann sig i garaget (Wallace & Gromit - Wrong trousers).

Idag, när jag kom hem från dagens äventyr, tog jag ett snack med dem. Jag är dock inte säker på att de förstod allvaret den här gången heller. Jag nämnde även disken och badrummet och den ene hängde upp sig på att jag "alltid" klagade på badrummet, som minsann inte alls var smutsigt (hrm, kan ju diskuteras...). Den andre lovade i alla fall att det inte skulle upprepas, men det är exakt vad han sa efter att de åkt till Rom över helgen och lämnat köket fullt med disk. Jag sa i alla fall vad jag tyckte och det var bättre än att inte säga något alls. Respektlöst är vad det är, sa jag. För att leva i ett kollektiv krävs respekt. Jag hoppas att de tog åt sig lite grann åtminstone.

A presto

Marco Maccherone

Från ordlistan

(Urval av översättningar)

giro
m 1 omgivande linje, (byggnadsverk); il ~ della mura ringmuren 2 kretslopp, omloppsbana; varv, vridning; il ~ della Terra intorno al Sole jordens kretslopp kring solen; ~ d'onore sport. ärevarv; ~ di parole omskrivning

Hembiträde sökes!

Lite märkligt är det att skolveckan är slut redan tidigt på torsdag eftermiddag, men så är det. Knappt två timmar föreläsning om glas (i kompositmaterialkursen), sen fick jag åka hem och ha helg. Eller gå hem snarare, trafiken var så seg att jag hoppade av bussen efter två hållplatser. Då hade jag stått på bussen i 20 minuter, d.v.s. jag hade varit hemma i lägenheten i normala fall. Lite längre fram på vägen visade det sig att det var en liten olycka som orsakade kön, en moppe hade kört in i en framförvarande bil. Jag är fortfarande övertygad om att jag gör rätt i att inte följa med på turkarnas bilutflykter.

I morgon ska busschaufförerna strejka, så det är tur att jag är ledig. Vet inte vad jag ska hitta på riktigt, men det vore skoj att göra en liten resa och inte bara sitta hemma. Vetenskapshistoriska muséet i Florens är ju fortfarande osett, sen är det som sagt inte långt till Maranello och Ferraris anläggning. Jag tror jag vet en som skulle vara ganska intresserad av att åka dit, även om han är för (lokal)patriotisk för att erkänna det. San Marino är inte heller alltför avlägset, men det kanske ändå är för lite med en dag för det. Nåja, jag får se vart tågen går helt enkelt.

Idag kände jag mig tvungen (igen) att röja i köket. Soptunnan var full till 143 % och spisen full av matrester och flott. Nu är det grejat i alla fall, spisen är så blank att man kan spegla sig i den (varför man nu skulle vilja göra det, det är ju livsfarligt). De andra får däremot ta hand om sin egen disk. Jag får ibland en känsla av att det bara är jag här som bryr mig om att städa i lägenheten. Den lilla toaletten, som jag nästan aldrig använder, ser ut som att den aldrig har städats. Den stora toan har bara jag städat, två gånger. Inte för att jag tycker det är kul, men förr eller senare måste ju någon göra det. Hade inte jag bott här hade de behövt anställa en städerska.

Träningen ikväll är förlagd till Renato Dall'Ara, om jag inte är felunderrättad. Troligen inte inne på arenan då, utan på träningsplanerna på andra sidan vägen. Ganska stort ändå. Har jag tur så har Bologna FC nån spion på plats som fixar in mig i deras lag. De håller på att strukturera om nu, har tillsatt en ny manager och behöver lite förstärkning på ytterbacksplats också.

A presto

Marco Maccherone

Friskförklarad

De två första fotbollsmatcherna har jag spelat på egen risk, men från och med idag är jag försäkrad även på planen. Jag var hos idrottsläkaren idag och besiktade mig. Det gick fint, inga tvåor. Doktor Diego kontrollerade synen, pulsen, andningen och blodtrycket, ställde frågor om tidigare sjukdomar m.m. och skrev sen ut ett intyg på att MARCUS E GUSTAFFSON inte är olämplig att utöva sporten fotboll. Det gjorde inte ont alls, utom i plånboken. 55 euro skulle han ha, den rackarn. Plus att det kostade 7 euro att få på papper att jag inte har spår av socker, hemoglobin eller något annat olämpligt i mitt urin.

Skriva av från ett körkort är inte lätt.

Idag var jag lite generös mot mig själv (trots att läkaren tog mina pengar) och köpte ett par nya jeans. Inte så mycket för att smälta in i det italienska ungdomsmodet som för att jag bara hade ett par långa byxor med mig. Det är inte riktigt väder för att gå med trekvartsbyxor längre, det märks om inte annat på antalet paraplyförsäljare på gatorna. Jag har även köpt ett kompendium med föreläsningsanteckningar till fluiddynamikkursen (Gas e Vapore) så att jag slipper skriva så mycket på föreläsningarna och kan koncentrera mig mer på att lyssna. Det är den enda professorn jag har som enbart pratar italienska, men det är samtidigt den bästa professorn. Han är inte lika småskolepedagogisk som Ingrid Andersson när han går igenom Braytoncykeln, men han hade faktiskt med sig en liten leksak en gång (ett vindkraftverk av Savonius-typ i miniatyr).

A presto

Marco Maccherone

Omkastningar i schemat

Föreläsarna hade klassrumsbytardag idag, vilket ställde till det lite för mig som knappt har ett ordentligt schema att utgå från. På morgonen kom jag bara någon minut före kvart över - bussen var försenad på grund av stopp vid en järnvägskorsning - och fann till min förvåning att det satt en helt annan grupp studenter i den sal vi skulle vara i, med en helt annan professor. Jag hittade rätt så småningom och blev heller inte sist in i klassrummet, det var fler som inte var beredda på ändringen.

På eftermiddagen var det dags för majonnäskursen igen. Denna gång var jag på plats prick klockan 16, för den professorn börjar ibland före kvart över. Det var dock ovanligt mörkt och tyst i byggnaden, inte en människa syntes till. Märkligt, med tanke på att folk brukar vara där ännu tidigare än så. Efter en stund slog det mig att en kurskompis sa i torsdags att lektionen var flyttad till fakultetens huvudbyggnad. Fel plats alltså. Jag hann trots allt till kvart över, efter en kort bussresa och långa kliv i trapporna.

Roligt att se att jämförelsen mellan städerna (Linköping vs. Bologna) engagerar. Jag måste tyvärr deklarera att det är fusk att dra in Fiat i jämförelsen med SAAB, för de byggs i Torino. Ferrari ligger betydligt närmare till hands då, det är mindre än en timme till Maranello, men det är kanske inte så intressant om man vill argumentera för Linköping? Ett annat tips är att inte försöka skapa kategorin Kända studenter om man håller på Linköping. Università di Bologna är nästan 900 år äldre än LiU och har hyst studenter som Michelangelo Bunarroti, Wolfgang A Mozart (så trött på att man alltid ska skriva ut hans mellannamn - det är han och Maradona), Luigi Galvani, Nikolaus Kopernikus och Dante Alighieri. Carl-Henrik Svanberg kan gå och slänga sig från en oljerigg.

A presto

Marco Maccherone

Linköping vs. Bologna

Många av er undrar säkert hur det är att bo i Italien jämfört med att bo i Sverige. En liten duell kanske vore på sin plats för att avgöra vilket som är bäst.


1. Vattendrag


Stångån - Reno

Stångån. Den må vara smutsig och full av rostiga cyklar, men dess strand utgör ett fint promenadstråk. Reno är bara ful och tråkig, ligger inte ens i stan.


2. Idrottsarena

Cloetta Center - Rentato Dall'Ara

Renato Dall'Ara. Störst och stoltast historia. Dessutom betydligt mindre töntigt namn.


3. Föreläsningssalar

Hörsal A1 - Aula 34

A1. Hellre kallt och dragigt än kvavt och obekväma bänkar.


4. Torgfontän

Folke Filbyter - Neptunus

Neptunus vinner på ett större kändisskap, samt en större rumpa.


5. Nattliv

Ågatan - Via Zamboni

Via Zamboni är, till skillnad från Ågatan, inte den enda gatan där det är liv om nätterna. Dock finns det nästan inga nattklubbar alls i Bologna, mest barer, men det är en smaksak.


6. Kyrka

Domkyrkan - Basilica di San Petronio

Linköpings domkyrka är faktiskt finare och har högre torn. Däremot är den inte störst.


7. Verkstadsindustri

SAAB - Ducati

Ducati, eftersom folk köper deras produkter.


8. Historiska distrikt

Gamla Linköping - Centro Storico

Centro Storico utgör i stort sett hela innerstaden i Bologna. Gamla Linköping är konstruerat och inte ens speciellt gammalt i jämförelse.


9. Dialekt

Östgötska - Bulgnais

Östgötska. Ni ser ju bara hur de stavar det som på vanlig italienska heter "bolognese". Bulgnais är snarare ett språk än en dialekt, det finns t.o.m. italiensk-bolognesiska lexikon. Numera pratar man som tur är italienska i Bologna.


10. Lokal maträtt

Raggmunk - Lasagne

Lasagne. Al ragù bolognese, så klart. De har även spaghetti bolognese (samma sås, ju) och sina egna tortellini. Sen får jag inte göra raggmunk hemma för Amanda...


11. Pizza

Kebabpizza - Pizza prosciutto.

Behöver jag motivera? Italiensk pizza vinner överlägset.


12. Kemist

Jöns Jacob Berzelius - Luigi Galvani

Berzelius - den svenska kemins fader. Medan Berzelius upptäckte viktiga grundämnen skickade Galvani ström genom grodlår.


13. Kändisar

Lars Winnerbäck, Anders Johansson, Tomas Johansson, Magnus Johansson - Romano Prodi

Linköping vinner på knock-out. Romano Prodi bor dock kvar i sin hemstad, till skillnad från större delen av motståndarlaget.


14. Förort

Berg - Casalecchio

Berg, utan det minsta spår av tvekan. Bättre och vackrare på alla sätt och vis.



Summering

Linköping: 7
Bologna: 7


Hoppsan, oavgjort alltså. Det var ju inte riktigt meningen. Hur gör vi nu? Så här kan vi ju inte ha det. Någon som har en bra utslagsfråga?



Dagens lista

De jag bor med är inte så himla duktiga på att städa efter sig, vilket fått mig att dra paralleller mellan vår lägenhet och en svinstia eller en förort till Mordor. Man skulle även kunna säga att de är tre små grisar, helt enkelt.*

Topp 3: Berömda grisar

3. Nasse

2. Orson

1. Pumbaa


*Tjejen är inte heller jätteduktig på att städa, även om hon i jämförelse med de andra är Bror Duktig.

Ensam hemma? Man kunde ju önska...

En liten fest så där på fredagskvällen kan ju vara trevligt, om det är i lagom stor skala med folk man känner och man är förberedd på det. Igår var det exakt tvärtom. Jag hade fått veta av den australiska tjejen här att några av hennes kompisar skulle komma. Det lät ju inte så farligt, tyckte jag. Framåt midnatt fyllde hennes två kompisar och 30 andra erasmusstudenter upp hela hallen/vardagsrummet/köket (som är ett och samma rum), rökte, spelade musik från en dator och drack öl och hemmagjord sangria. Jag kände igen cirka sju personer som varit här tidigare, resten var antagligen andra flyktigt bekanta till de turkiska killarna. Halv tre flyttades festen äntligen ut från lägenheten och jag kunde gå och lägga mig. Det stora rummet såg givetvis ut som om det var de tre små grisarna som bjudit till fest, men idag har de faktiskt städat ganska duktigt.

Andra matchen för säsongen idag för mig. Det gick hyfsat den här gången också, men vi förlorade igen (1-2). Jag blev tilldömd en frispark emot mig för en perfekt glidtackling på bollen och fixade straffen som gav reduceringen med ett skott på en motståndares arm. I första halvlek hade jag chansen att göra ledningsmålet på hörna, men med min sedvanligt latenta målskärpa nickade jag bollen kraftfullt två meter utanför. Jag hann med att få en sko ansiktet också när jag nickade undan en låg boll i eget straffområde. Två fina märken av dobbarna i pannan och på näsan. Inget att lägga sig och gråta för, man är ju svensk.



A presto

Marco Maccherone

Tvätt och hieroglyfer

Inget på schemat idag, så jag passade på att tvätta. Det märks att de två killarna från Turkiet inte har bott själva särskilt länge. Det är inte bara det att de tror att deras mammor ska plocka upp och städa efter dem, de kan inte tvätta heller. För andra gången av två möjliga var jag tvungen att ösa över tvättmedel från sköljmedelsluckan innan jag kunde sätta igång maskinen. De tvättade häromdagen, så den ena torkställningen var upptagen - och full, trots att mängden tvätt uppgick till knappt hälften av vad jag får plats med. Detta till följd av att de snarare lägger plaggen över ställningen än hänger dem. Hopplösa är vad de är.

Under tiden tvättmaskinen jobbade hade jag tänkt gå på museum med Erasmusorganisationen ESEG. Jag fick ett mail igår om helgens aktiviteter och såg att de skulle gå en guidad tur på zoologiska museet idag. Tio minuter efter utsatt tid var det dock fortfarande ingen som hade kommit till samlingsplatsen, så jag skippade det och gick ensam på arkeologimuseet i stället. Det var minsann inte bortkastad tid. De hade en hel källarvåning full av föremål från det gamla Egypten, från de äldsta dynastierna till kristendomens inträde. Lite bilder på detta givetvis: en man som fiskar (nilfisk?), en sarkofag och lite mer hieroglyfer.

Fiskar nilfisk. Snarkofag.

Förutom det hade de förstås mycket från den italienska historien: gipsavgjutningar av kända skulpturer, benrester, pilspetsar, verktyg, smycken och ett rum fullt av etruskiska krukor som någon stackare suttit och pusslat ihop av skärvor. Lite stenar och benbitar från övriga Europa (bl.a. Sverige och Danmark) i ett annat rum, men framför allt en väldigt skojig fontän på innergården. Eller vad säger ni?

Svenska stenåldersverktyg/-vapen. Oj så skoj!

Nu när Amanda har åkt är det slut på lyxet med varm mat två gånger om dagen. Kalla rester från igår till lunch. Till kvällen tänkte jag i alla fall göra raggmunk och prova om lingonsylten håller måttet.

A presto

Marco Maccherone

Dagens lista

Amanda har ibland haft vissa synpunkter på hur jag klär mig. Nu har hon gett upp och låter mig hållas. Det kanske inte är helt snyggt att ha strumpor om man har trekvartsbyxor, men det kunde ha varit värre. Folk skriker åtminstone inte efter mig på stan när jag har det.

Topp 3:
Saker som folk ropat åt mig på grund av min klädsel

3. "Howdy, cowboy! Yee-haa!"
Under ungefär ett år på gymnasiet hade jag en australisk läderhatt till vardags. Liknade tydligen en cowboyhatt.

2. "Harry Potter", "Superman", "Batman"
Fel, fel, fel! Vi var egyptiska krigare! MPiRE alltså. Mantel får verkligen folk att reagera.

1. "Metallica är satans musik!"
Har visserligen bara hänt en enda gång, men det var så roligt så det slår allt annat. I vimlet på Drottninggatan i Stockholm kommer en tant fram och börjar gapa åt mig. Just då var jag mest förvånad (Rasmus också), men sen insåg jag snabbt det komiska i situationen. Av alla som den här listan innefattar var hon ju faktiskt närmast sanningen.



Dags för uppdatering

Hösten har kommit till Bologna med kyla och regn. Amanda har åkt hem till Sverige. Det hände i den ordningen, även om det hade låtit mer romantiskt att vända på det.

Inget regn idag, men kallt. Det är första gången sen jag kom hit som jag har behövt ha jeans, tröja och jacka. Jag saknar solen och värmen, men inte lika mycket som jag kommer sakna min egen sol och hennes värme om natten.

Vi har haft riktigt fina och mysiga dagar tillsammans ändå, stundtals väldigt bra väder också. Milano var inte så imponerande, kanske tack vare de förutfattade meningar mina bolognesiska vänner indoktrinerat mig med, men vi hade trevligt där ändå. God pizza hade de i alla fall. Det är för övrigt ganska dumt att de inte har någon spårvagn som går direkt från centralstationen till centrum. Bara en observation.

I måndags regnade det här, men i tisdags sken solen, lagom till när vi skulle till kusten. Trots värmen var vi de enda i Rimini som var sommarklädda. Många hade tjocka tröjor på sig, en del till och med vinterjacka eller mössa. Det var ganska tomt i staden, ännu tommare på stranden. De få människor som var där tittade konstigt på oss när vi badade. Amanda fick låna kläder av mig att bada i. De säljer tydligen inte badkläder i Italien så här års.

Jag har förstås visat Amanda allt sevärt i Bologna också, förutom fotbollsstadion som hon inte var intresserad av och marknaden som inte hade öppet den här veckan (värst vad känsliga de är för säsong här). Amanda var förvånansvärt duktig på att fönstershoppa. Vi har gått förbi Armani, Gucci, Louis Vouitton, Dolce & Gabbana, skoaffärer, bröllopsklänningar, juvelerare, urmakare, chokladbutiker, allt, allt, allt - och hon har inte köpt någonting, bara tittat i skyltfönstren (och tagit kort på skyltar och klänningar). Det enda hon verkligen ville göra var att gå till livsmedelsmarknaden, så det har vi gjort. På mitt initiativ har vi även bestigit trapporna i Torre degli Asinelli, provat den berömda och (ganska omotiverat) dyra chokladen Bacio, ätit pizza på två olika ställen och gjort lite andra småsaker som man måste passa på att göra när man är i Bologna. En höjdpunkt var när vi hittade detta i en butik:

LINGONSYLT!

Om ni har läst här tidigare så behöver ni knappast fundera två gånger på vilka röda bär som växer i skogen som här kallas "mirtilli rossi". Det var ett givet inköp, har dock inte provat den ännu.

Annat som är värt att notera är att caféet här intill serverar den godaste caffe latten Amanda har smakat. Jag för min del tycker den var äcklig, så det var ju tur att jag inte hade en egen kopp. Man måste inte dricka kaffe bara för att man råkar bo i Italien.




Min älskling åkte hem tidigt i morse. Jag längtar tills vi ses igen.

A presto

Marco Maccherone

Oh, happy day!

0 dagar kvar. Ikväll kommer Amanda! Om allt går som det ska, vill säga, men det räknar jag med att det gör. Det är bara Amanda som är orolig att hon ska ha glömt eller tappat bort något viktigt så att hon inte kan resa. Jag ska alldeles snart bege mig till tågstationen och åka upp till Milano. Hotellet ligger precis intill stationen, så den här gången ska det inte vara några problem att hitta.

Svårt att säga hur det blir med kontinuiteten på den här bloggen de kommande dagarna. Större delen av tiden kommer all min uppmärksamhet att riktas mot Amanda. Någon lite lista eller lägesrapport kanske det kan bli i alla fall.

För att fylla ut det här inlägget lite kan jag berätta att igår kväll var jag ute på stan med en kille från fotbollslaget och en kompis till honom. Först, efter att de plockat upp mig med bilen, åkte vi runt och letade parkeringsplats i en kvart. Sen gick vi från parkeringen tillbaks till området där de plockat upp mig, gick in på en pub, satt där en stund, gick vidare på en nattsightseeingrunda. Bland annat gick vi förbi Romano Prodis hus. Han bor där, mitt i studentfesternas kvarter. Sen gick vi hem, var och en till sitt. Han som körde bil hade ju bara druckit en liten öl...

Det här var väl inte det mest intressanta inlägget hittills, men jag har svårt att tänka på något annat än Amanda just nu. Ikväll!

A presto

Marco Maccherone

Rent hus

Vanligtvis ser här inte särskilt trevligt ut. Det kan ha att göra med att folk går omkring med skor inomhus. Nu har jag i alla fall gjort en insats och sopat, dammsugit och torkat golv i halva lägenheten. Inte bara för att jag ska kunna gå omkring barfota, utan för att Amanda kommer hit. Det duger ju inte för min prinsessa att bo i en svinstia, det säger sig självt. Första natten lyxar vi till det rejält dessutom och bor på trestjärnigt hotell i Milano. Bara 1 dag kvar nu. Om 24 timmar sitter Amanda på planet någonstans över Tyskland, på väg ner till mig.

Foten mår mycket bättre idag, salvan var nog inte så farlig ändå. Jag har varit ute och gått en bit på eftermiddagen, bland annat till ett internetcafé och skrivit ut bekräftelse på tågbiljetter som jag har bokat online. Det borde räcka med bokningsnumret, men man vet aldrig med Trenitalia. Jag litar inte på dem, de hittar på vad som helst för att man ska betala mer. Rånare är vad de är. Tågrånare.

Nu ska jag öva italienska verb och spela Football Manager.

A presto

Marco Maccherone

Dagens lista

Italien är på många sätt ett bra land att bo i, men efter det här året som jag ska tillbringa här blir det nog ändå Sverige för min del. Vi har ju kaviar, lingonsylt och Radiosporten, saker som de knappt hört talas om här. Även om man kan klara sig utan många av dessa saker ett tag finns det sådant som är oumbärligt.

Topp 3:
Saknas i Italien

3.
Osthyvel
Det finns i Norge, Sverige och Holland så vitt jag vet (förmodligen i Finland och Danmark också). Här nere äter man riven ost, ost som är för mjuk att hyvla eller ost som är färdigskivad.

2. Diskborste
"Ingen diskborste? Ja ja, jag får väl gå och köpa en, man kan ju inte diska med bara en svamp." Så tänkte jag när jag kom hit. Men se, det fanns ingen diskborste att köpa.

1. Amanda
Hur skulle jag kunna klara mig ett år här utan Amanda? Det skulle ju inte gå. Som tur är kommer vi att ses lite då och då, nu är det bara en enda dag kvar. Men bäst av allt vore att importera henne hit så jag kunde ha henne här jämt.

Snedsteg

Ja, jag erkänner. Jag har tagit ett snedsteg. Men lugn Amanda, det drabbar bara mig. Det var på fotbollsplanen, i en träningsmatch mot ett annat amatörlag. Jag hoppade upp och nickade och landade snett på vänsterfoten (aj aj aj...). Fick halta ut och spola kallvatten på den stackars fossingen. Det är ingen större fara, men det blir säkerligen värre i morgon. Jag fick låna en gel av en av turkarna att smörja på. Frågan är bara om den gör störst skada eller nytta - heparinoid gel stod det. Jag tänkte inte på det när jag smorde på, men heparin är ju blodförtunnande. Risken är alltså att den ökar blodtillströmningen och förvärrar svullnanden. Vore just typiskt. Nu har jag ont i ryggen, träningsvärk i magen och stukad fot. Men jag lever.

Igår skrev jag på kontrakt på lägenheten. Lite sent kan tyckas, men bra för mig, eftersom jag kunde göra klart med rummet innan jag åkte hit. Det var väldigt mycket lagtext i kontraktet. Hyresvärden läste upp de viktigaste bitarna och förklarade att man inte får ha allergiframkallande husdjur, sjunga och spela musik på natten eller bygga om lägenheten. Fyra månaders uppsägningstid är det också, så om jag skulle vilja flytta för att turkarna är besvärliga är det redan för sent, för de stannar bara till slutet av januari. Sen blir det nytt folk att bråka med.

Nu är det mindre än 2 dygn tills Amanda och jag möts. En dag i Milano, sen Bologna och kanske en utflykt någonstans i omgivningarna. Det är inte detaljplanerat, men oavsett vad vi gör kommer det att bli de bästa dagarna på nästan fyra veckor. 2<3

Storebror och systerson fyller år idag. Grattis till er båda!

A presto

Marco Maccherone

Dagens lista

Kungörandena av årets nobelpristagare är i full gång, men det är väl få utanför forskningsvärlden som faktiskt bryr sig om vilka som får priserna. Utom litteraturpriset då, folk läser ju böcker. Vissa nomineringar (eller uteblivna nomineringar) har ändå väckt upprörda känslor. Jag tänker då till exempel på att Josef Stalin nominerades till fredspriset för sina insatser i förhandlingarna efter andra världskriget. Den här listan koncentrerar sig dock på de som gjorde något bra, men inte fick något pris.

Topp 3:
Personer som borde ha fått Nobelpriset

3.
Margaret Thatcher (kemi)
Innan hon inledde sin politiska bana arbetade Maggan som kemist och var med om att uppfinna mjukglass. Helt klart värt ett pris.

2.
Mahatma Gandhi (fredspriset)
Nominerad fem gånger och slutligen mördad just innan han, förmodligen, äntligen skulle få det.

1.
Astrid Lindgren (litteratur)
Kanske ett väntat val på förstaplatsen, men det går inte att bortse från att Astrid Lindgren är den som mest förtjänat litteraturpriset någonsin. Jean-Paul Sartre fick det, William Golding fick det, Elfride Jelinek fick det, Herta Müller (?) fick det, till och med Winston Churchill fick det - men inte Astrid Lindgren. Jättekonstigt.

Språklektion och kulturutbyte

De andra i lägenheten har frågat mig många gånger om jag inte kan laga en svensk middag någon gång. Det har jag velat göra väldigt länge också, men det är inte lätt att hitta ingredienserna här. Lingonsylt? Nej. Såsredning? Nej. Potatis? Ja. Fläsk? Ja, men det äter inte gossarna från Turkiet.

Idag inhandlade jag potatis, lök, nötkött, kycklingkorv och ägg. Vad blir det? Jo, pytt i panna! Jag har aldrig gjort det förut och det var mycket omständligare än man kan tro. Hemma köper man den oftast färdig, men här var jag tvungen att göra allt från grunden. Det gick halvbra. Potatisen blev lite överkokt och mosig, men framförallt var smöret inget vidare att steka i, vilket resulterade i en bränd hinna i botten på pannan som förhindrade värmeöverföringen från pannan till maten. De andra tyckte ändå att det var "very delicious" med "pitti-panna", så det var inte helt misslyckat.

Idag är det inte mer än 3 dagar tills Amanda åter är i min famn. De kanske blir lite tjatigt för många, men jag måste ändå säga att det kommer vara helt underbart att få ha henne här hos mig. Första gången för henne i Italien, så det är tur att hon har mig som guidar och tolkar. Om man inte har en egen reseledare när man kommer hit kan det vara bra att ha lärt sig några enkla fraser i förväg:

God dag! En kaffe med mjölk, tack.
Buongiorno! Vorrei un caffè latte, per favore.

Tjena snygging! Och bilen går bra?
Ciao bello! Il Fiat va bene?

Vi kommer från Mjölby.
Siamo da Farinapaese.

Finns det svenskt kaffe på hotellet?
C'è caffè svedese nell'albergo?

Ta fast tjuven!
Al ladro!

Mamma Mia, hundar börjar tala mat!
Mamma Mia, cani cominciano parlare cibo!

Pappa, jag vill ha en italienare!
Papà, voglio un italiano!

Nu förstod jag inte riktigt. Talar Ni engelska?
Non ho capito merda. Parla inglese?

Lycka till!

A presto

Marco Maccherone

9 månader...

Nej, vi ska inte ha barn (än). Däremot är det idag nio månader sedan vi träffades, Amanda och jag. Jag minns det som om det var igår... men det är en lång historia, det får vi ta en annan gång. Det är också värt att notera att om endast 4 dagar träffas Amanda och jag igen. På riktigt alltså, annars träffas vi ju varje natt i drömmarnas land.

Stor applåd till mamma som var först att knäcka bildgåtan från Florens (se "Pizza i Pisa"). Det är ju så klart Rafael som saknas, den fjärde ninjasköldpaddan. De andra var, i tur och ordning, Leonardo, Donatello och Michelangelo. Förstår inte att det kunde ta sån tid att lista ut, men bra att det blev gjort till slut.



Kursinnehållet var inte högintressant idag. Jakten på den perfekta majonnäsfabriken går vidare. Idag avslutade vi gruppresentationerna som vi påbörjade igår. Större delen av tiden gick dock åt till att läraren klickade sig igenom en massa sökmotorer (med bilden på projektor) där man kunde hitta fakta om företag och patent. Det tog ett tag innan jag förstod varför, men vi ska tydligen förfina våra idéer genom att ta reda på mer om hur det kan gå till i verkligheten.

Eftermiddagens föreläsning i Machine ed Apparaturiche a Gas e a Vapore handlade om termodynamiska cykler (Carnot, Rankine), vilket för mig är repetition från ettan, så jag gick hem i pausen. Jag hoppas han kommer igång snart och börjar prata mer om maskinerna, som kursnamnet antyder att han borde göra.

Det tål att upprepas: 9 månader.



A presto

Marco Maccherone

Dagens lista

Nej då, jag har inte missat att Rio de Janeiro fick sommar-OS 2016, jag såg det faktiskt på TV på hotellrummet i fredags. Lite för sent för att vara riktigt aktuellt kommer apropå på detta en liten lista.

Topp 3: Konstiga OS-grenar och vad de kunde ersättas med

3.
Bob/rodel --> Pulka i puckelpist
Ja, vad ska man säga... det är väl ungefär lika dumt.

2. Baseboll --> Brännboll
Baseboll är nästan som cricket, och cricket är ju - som alla vet - världens konstigaste sport. Mycket lättare poängräkning i brännboll. Det kanske blir mer rättvist också om man får välja lag i varje match.

1. Curling --> Krocket
Tänkte ta boule först, men krocket är ju roligare. Vilka konflikter det skulle kunna bli på planen!

Telefontrassel

Pengarna på telefonen tog slut i fredags, till Amandas stora oro och mitt eget förtret, eftersom jag inte kunde svara på det sms hon skickade mig. Först var jag arg på telefonen för att den inte skickade, det stod bara "Fel vid sändning av meddelande" varje gång jag försökte. Efter flera omstarter och rundvandringar för att hitta bättre mottagning kom jag fram till att det måste vara saldot som är nere på noll. Mycket riktigt. Problemet lokaliserat, återstod bara att lösa det.

På en fredagkväll efter klockan tio är det dessvärre inte många Wind-butiker som håller öppet. Det gjorde de inte heller på lördagen. Dator hade jag inte med mig, så jag kunde inte fylla på krediterna på hemsidan. Det ska gå att göra i vissa bankomater, men när jag provade det så fanns det inget annat att välja på än att ta ut pengar. Jag frågade i en tobaksaffär som hade en skylt där det stod "Fyll på din telefon här" (ungefär, fast på italienska). De sa att de hade slutat med den tjänsten. Typiskt.

I lördags, när jag kom hem, låg hemsidan nere för omstrukturering. Igår var butikerna också stängda, samtidigt som hemsidan vägrade fullfölja min beställning. Jag började bli lite bitter.

Nu har jag äntligen gjort slut på den här historien och fyllt på telefonen i en butik här i närheten. Jag hade kanske inte behövt det tidigare, förutom i fredags, men det kändes ändå väldigt segt att behöva vänta så länge på att kunna göra det. Lite bättre kundservice kan man önska sig.

När man blir så här irriterad hjälper det att tänka på Amanda. Bara 5 dagar tills hon kommer hit nu, min nyfärgade lilla brunett. Hon blev visst inte så nöjd med nyansen, men för mig är hon alltid den finaste.

Fortfarande ingen som har vågat gissa på bildgåtan från Florens. Kom igen, gissa vet jag! Ni kan vinna en souvenir från Italien, eller ett vykort.

A presto

Marco Maccherone

Ja må de leva uti hundrade år

Medan jag var i Toscana och levde loppan har de firat fotbollsklubbens 100-årsjubileum här hemma. Kennet Andersson lär ha varit en av många gamla spelare som kom till stadion i fredags. Jag missade alltså detta, men däremot deltog jag i firandets höjdpunkt idag: ligamatchen mot Genoa. Eller alltså, jag deltog inte i matchen, jag satt på läktaren och hejade. Det var rabatterat inträde idag, halva priset. Dessutom fick man en flagga och fem samlarbilder på gamla fotbollsstofiler.

Jag anar att de flesta som följer min blogg inte gör det av fotbollsintresse, så jag ska försöka fatta mig kort: Bologna var bra i 10 minuter, sen fick Genoa en straff (i andra änden av planen, omöjligt att se från min sida men det var i alla fall någon som ramlade) som de gjorde mål på, och Bolognas spelövertag försvann. En stund senare spelade skyttekungen Floccari fram till 2-0, som stod sig ända till den andra halvlekens 39:e minut (de räknar så här, det är alltså den 84:e matchminuten) då Di Vaio reducerade på straff (hands tror jag). Ett litet hopp för Bologna, som även hade numerärt överläge sedan en dryg halvtimme tillbaka, då Genoas nummer 20 fick sitt andra gula kort (också för handbollsspel). Det hela slutade dock med att Genoa gjorde 3-1 efter ett skickligt genombrott och en fin framspelning av nummer 40.

Publiken i min ände av arenan ägnade sig tyvärr lika mycket åt att skrika "Genoa - la pezza di merda" som att heja på sitt eget lag. Sånt tycker jag inte om. Röklukten är också ett mindre trevligt inslag som man får stå ut med på såna här matcher.



Det är visst ingen som har listat ut bildgåtan från igår, så jag får väl hjälpa er lite: alla tre har levat och verkat i Florens, men det har inte med fotboll att göra (den saknade mannen är med andra ord inte Svennis, Batistuta eller Glenn Hysén). Seså, kläm fram era gissningar nu!

6 dagar kvar tills Amanda kommer. Inte alls långt ju. Men om det ändå vore idag...

A presto

Marco Maccherone

Dagens lista

Modeblogg har efterfrågats efter mitt lilla utspel om temabloggar. Under mina tre veckor här har jag gjort en del observationer av vad som gäller för att smälta in. Summa summarum: Jag sticker ut.

Topp 3:
Italienskt ungdomsmode

3.
Pikétröja
Inget särskilt att tillägga. Det är ganska vanligt, helt enkelt. Jag har en.

2. Hard Rock Café-tröja
ALLA har varit på Hard Rock Café - i London, Prag, Dublin, Edinburgh, Madrid... Jag skulle ha tagit med min Hård Rauk-tröja från Gotland.

1. Jeans
Där sprack rimkedjan, men det hjälps inte. Jeans är det som gäller i stan, även om det är 25 grader varmt och strålande sol. Än så länge kör jag trekvartsbyxor. Heller att de ser att jag är utlänning än att kokas levande varje dag.

Pizza i Pisa

Som ni kanske minns från det förra inlägget var det tänkt att denna Pisaresa skulle gå betydligt bättre än den förra. Det största problemet då var att hitta ett visst vandrarhem som jag läst om - det fanns helt enkelt inte där det skulle eller där mannen i turistinformationen hade markerat det på kartan (eller strax utanför kartan). Igår hade jag sett ett billigt vandrarhem på internet som jag, på samma sätt som förra gången, frågade efter i turistinformationen. Även denna gång fick jag en karta med markering och kunde ge mig ut och söka. Ju närmare markeringen jag kom, desto mer kändes det som att jag var på väg mot samma område som förra gången. Nu i efterhand är jag helt övertygad om att det var samma vandrarhem, för det jag letade efter igår låg inte på samma ställe som det andra inte heller låg, fast den här gången var stället med på kartan (lite större karta i år). Detta är förstås helt osannolikt, men det är sant. Jag vägrar tro att det där vandrarhemmet existerar tills någon bevisar motsatsen.

Jag fick alltså ge mig ut och leta efter någon annanstans att bo, som förra gången. Vandarhem fann jag inga och hotellen var alltför dyra. Till slut tog jag in på ett enstjärnigt hotell på en bakgata. Det enda de hade var ett dubbelrum för 45 euro. Smålänningen i mig fick blunda och hålla för öronen en stund, jag var tvungen att ha nånstans att sova. Rummet var för övrigt större än Amandas lägenhet, med en ljuskrona på 100 kg hängande från det fem meter höga taket. De hade även vår gamla symaskin där. Jag trodde den stod i garaget, mamma?



Med det problemet ur världen gick jag ut för att se staden och äta. Lite bilder från Piazza dei Miracoli (beskrivning behövs knappast):



En pizza blev det till lunch. Det måste man ju liksom äta då och då när man är här nere. Jag valde en lite okonventionell sort, mest för att jag var nyfiken på kombinationen salsiccia-mascarpone. Mascarpone på en pizza? Det är ju en dessertost, brukar mest finnas i glass och efterrätter annars. Det lät jättekonstigt, men var fantastiskt gott. Recept på den pizzan får ni här:

Ingredienser:

Botten: Vetemjöl, olja, vatten, salt, jäst.

Tomatsås: Tomater, lök, vatten, kryddor.

Pålägg: Mascarpone, salsiccia.

Gör så här:

Ta regionaltåget (det är billigast) till Pisa (byte i Prato och Firenze). Gå till pizzerian bredvid läderhantverksbutiken på Via Santa Maria (ligger på höger sida om man kommer från tågstationen). Sätt dig vid ett bord och läs menyn. Beställ pizza och valfri dryck. Vänta. Ät.

En bild:


Smaskens!

Om man inte befinner sig i Bologna vid resans start kan det bli lite annorlunda väg till Pisa. De har till exempel en flygplats.

Idag började jag med att ta en tur till kusten. Jag snålåkte buss (man kan göra det i det här landet) till Tirrenia och tog ett svalkande dopp i Medelhavet. Det var inte alls kallt, säkert 20 grader. Inte helt fel, så här i oktober. Sen snålåkte jag tillbaka och tog tåget till Florens. Bildbevis på badet:



Pisa må vara en turistfälla, men det finns i alla fall plats att gå runt och titta på tornet och allt annat. I Florens var det desto trängre på de popläraste ställena. Jag lät mig ändå vallas med av strömmen för att se den berömda domen, Michelangelos Davidstaty och den gamla bron som inte har fått nåt bättre namn än just "Den gamla bron" (Ponte Vecchio). Det mest imponerande med den är att den håller för tyngden av 400 turister och 30 juvelerarbutiker.

Det kostar oftast en viss summa att gå in i alla de här kända byggnaderna (samtliga byggnader på och kring Piazza dei Miracoli och i princip alla stora kyrkor och museer i Florens), så jag avstår för det mesta. I Florens finns dock ett museum för vetenskapshistoria. 65 spänn (kronor, motsvarande) i inträde, men var det nånting jag ville se och kunde tänka mig att betala för så var det detta. Det var givetvis stängt. Jag fick nöja mig med att fota statyer av gamla konstnärer och vetenskapsmän. Någon som kan hitta kopplingen mellan dessa tre, samt komma på vem som saknas?

?

Många bilder, men två skulpturer till orkar ni med: Herkules som spöar upp en kentaur och någon som inte gillar läget:



Jaa, mycket hann jag med ändå, även fast det tog sån tid att hitta hotell. Några julklappar har jag köpt också, men vad och till vem kan jag av uppenbara skäl inte skriva här. Så ja, lite nyfikna kan ni allt få vara.

Bara 7 dagar tills jag får träffa min underbara Amanda igen. En endaste ynka vecka alltså. När du väl är här ska vi ta vara på varje sekund. 2<3

A presto

Marco Maccherone




Mot nya horisonter

Träningen gick bra ikväll, men det är tydligen ingen match den här helgen. Lite synd, men jag passar på att förlänga mitt planerade endagsäventyr till två dagar. På söndag måste jag ju nämligen se Bologna-Genoa.

Som planen ser ut just nu blir det Pisa i morgon, övernattning där och sen Florens (Firenze för infödingar) på lördag. Jag var i Pisa förra sommaren, men då var jag trött och sliten efter två veckors tågluff och hade inte riktigt ork eller humör att uppskatta det. Därför tänkte jag förtränga det dåliga minnet och ersätta med ett nytt. Florens i sin tur har jag bara passerat med tåg (på väg till Pisa), men det lär ju vara en alldeles fantastisk stad. Michelangos Davidstaty och Ponte Vecchio (en gammal bro, helt enkelt) ska vara ett par av höjdpunkterna. Om jag har tur hittar jag ett vandrarhem med internet, annars vet ni varför om bloggen står stilla till lördag eller söndag.

Snart dags att sova sig i form inför tågresan (dryga tre timmar till Pisa), men det är så sent nu så jag kan passa på att nämna att det bara är 8 dagar tills Amanda kommer. Vi får se vad vi kan hitta på då, först har vi ju en dag i Milano och sen en hel del att se här i Bologna, men beroende på hur schemat ser ut kanske det blir någon liten dagsutflykt också.

A presto

Marco Maccherone

Som ett brev på posten

Så har då min Amanda äntligen fått den överraskning som hon så ivrigt och nyfiket väntat på hela veckan: ett brev från Italien. Ett helt vanligt, gammalt hederligt snigelpostbrev från mig. Fast så värst vanligt är det förstås inte nuförtiden, kanske just därför det var en så bra överraskning. Roligt att du tyckte om det i alla fall, älskling, det kom från hjärtat =)

Min knackigt engelsktalande lärare i Science and Technology of Composite Materials (den engelskspråkiga kursen som jag började med idag) har helt oväntat flyttat morgondagens lektion till måndag förmiddag, vilket gör att jag är ledig i morgon. Det hade ju varit en bra dag att åka till IKEA, om inte för att jag svurit att aldrig mer sätta min fot i den gudsförgätna förorten Casalecchio. Däremot funderar jag på att göra en liten tågresa till kusten, kanske till Rimini eller Ravenna. Man måste ju passa på att se sig omkring när man är här i krokarna.

Nu är det oktober och bara 9 dagar kvar tills jag får träffa Amanda igen. Det är inte särskilt lång tid det =)

Kul att se förresten att två personer har opponerat sig mot den senaste listan. Tydligen ett känsligt ämne. Så ska det vara!

A presto

Marco Maccherone

Dagens lista

Jag säljer inga reklamplatser på min blogg, men ibland kan det hända att jag skriver saker på beställning åt personer som förtjänar det. Min bror bad om en lista i valfri kategori, tillägnad honom. Det var inte lätt, men här är den:

Topp 3:
Klassiska datorspel

3.
Neverhood
Leranimering ser ju bara för roligt ut, och här är det riktigt bra gjort. Tänk Wallace och Gromit, fast... surrealistiskt. Ett djupt, humoristiskt och nördigt svårt nötknäckarspel.

2. Rosa Pantern - Resa på egen risk
Lite lättsinnigare, lite yngre målgrupp, men genuint roligt. Uppföljaren var tyvärr inte på samma nivå, men också värd att spela.

1. Backpacker 1 & 2
Haha, nu trodde ni säkert att det skulle bli ett ännu töntigare spel, men icke! Jag får ofta höra att jag kan och vet väldigt mycket. Nå - här en del av förklaringen till det. Backpacker är kunskapens källa.


Nästan med på listan: Pyramiden - Gåtan vid Nilens strand, Hugo, Pettson och Findus i Snickarboden, FIFA World Cup -98, Championship Manager, Kalaspuffspelet.


RSS 2.0